Dizájn, diéta, receptek,
díszítési ötletek,
természetes alapanyagok
Fotók:
Eva M Szabo Photography

„A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat.”

(Jawaharlal Nehru)

Eper torta

Bejegyezte: Szabó Éva, 2013. augusztus 10. | Még nem érkezett hozzá megjegyzés

Diétásan, finoman, Klopp Marcsi módra.

eper torta

Van nekem egy nagyon tehetséges, cyber ismerősöm, aki fantasztikus tortákat készít és FEST a konyhájában. Ez a recept Tőle van, kicsit módosítva.

 

ppvAhogy megláttam a receptet azonnal lecsaptam rá. Azonnali késztetést éreztem, hogy a konyhába szaladjanak és süssek. Na persze hiába szaladtam volna, eper nélkül ez a süti mit sem ér.

 

Miután beszereztem a hozzávalókat és sütögettem ezt a fantasztikus sütit, már azon járt az eszem, hogyan díszítsem. Akartam valami nagyon gusztusosat, emelett dekoratív tortát.

Végül a fehér csokira esett a választásom (kész szerencse, hogy volt itthon diabetikus). Elképzelhető, hogy jobban mutatott volna étcsokival, de olyat már annyian készítettek. Ez most kívül olyan igazi évis torta lett. Ezért örülök, akár nyomtatásban is megnézhetitek a Tortadíszítés alapjai c. magazinban.

 

Marcsinak pedig itt is köszönet a receptért!

 

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 db tojás
  • 8 ek xilit
  • 19 dkg zabpehelyliszt
  • 4 g foszfátmentes sütőpor (ez elhagyható)
  • l ek víz

 

Piskóta elkészítése:

A xilitet a tojássárgájákkal keverd habosra, tedd hozzá a vizet. Add hozzá apránként a sütőporral vegyített lisztet, végül forgasd bele a tojásfehérjéből vert habot.

A masszát töltsd tortaformába (alján legyen sütőpapír) és előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt süsd meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsd rácsra, hogy kihűljön.

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g túró
  • 300 g eper
  • 1 púpos ek étkezési keményítő
  • 9 ek xilit (vagy 9 ek cukornak megfelelő édesítőszer)
  • 2 cs. vaníliás, vagy tejszínes pudingpor
  • 6 dl tej
  • 4 g zselatin (kaptam olyan visszajelzést, hogy talán kevés a zselatin. Nekem ennyi elég bele, de akár lehet duplázni a mennyiséget, maximum jobb tartású lesz a krém)

 

Krém elkészítése:

IMG_0396Az epret turmixold össze, majd kb 5 ek xilittel forrald fel. A keményítőt kevés hideg vízben kavard el simára, majd sűrítsd be vele az epret. Kihűtjük.

A pudingporból, kb. 4 ek xilitből és a tejből főzz sűrű pudingot, Kihűtjük.

A túrót, a kihűlt pudinggal keverd simára, majd add hozzá az eperszószt is. Ha túl lágynak érzed, keverj hozzá vízben felolvasztott zselatint.

Torta összerakása:

eper tortaszeletA piskótalapot vágd négyfelé, 3 lapot egyenként kend meg a krémmel. Helyezd őket egymásra, a negyedik lapot tedd a tetejére, a maradék krémmel vond be az oldalát és az tetejét.

Díszítésnek (diabetikus) fehér csokoládét csurgass a jól kidermesztett tortára, és csokiba mártott eperszemekkel díszítsd!

Jó étvágyat!

 

 

 

Még több kép  a fotógalériában.

Minden vélemény számít!